A fényképezés alapjai - Nagylátószögű előtét

(Kodak) Schneider-Kreuznach Xenar 0.7x Wide Angle Lens
Olympus WCON-07 0.7x Wide Angle Lens
A szakirodalomban azt javasolják, hogy az amatőr fotós a normál látószögű objektív után egy nagylátószögű objektívet szerezzen be, majd csak azt követően a teleobjektívet, mert több alkalommal veszi annak hasznát. Ez persze attól is függ, hogy ki milyen témát szeret fényképezni. Én is régóta szerettem volna egy nagylátószögű eszközt. Sokáig használtam filmes előéletemben egy 29mm-es objektívet, szerettem, jó képeket lehetett vele készíteni. A sok digitális fényképezőgépben meglévő 35mm-es ekvivalens gyújtótávolságot én enyhe, esetleg közepesen nagylátószögűnek tekintem, és 24mm-es nagylátószögű fényképezés megvalósítását tűztem ki célul.

Cserélhető objektíves fényképezőgépekhez gyártanak speciális nagylátószögű objektíveket. Azokhoz a fényképezőgépekhez, amelyeknek objektívje nem cserélhető, nagylátószögű előtét szerelhető a gép eredeti objektívje elé, a szűrőmenetbe csavarva (sok egyszerűbb típusnál ez sehogyan sem lehetséges, esetleg úgynevezett adapter tubust kell beszereznünk gépünkhöz). Így elérhető nagylátószögű fényképezés fix objektívű gépekkel is. Az előtét az objektív rajzát minden esetben rontja, ezért nem mindegy annak minősége. Az előtét lecsökkenti az objektív gyújtótávolságát, és ezáltal megnöveli a látószögét.

A nagy látószögű objektívet vagy előtétet sok esetben használhatjuk. Szűk belső terekben, ahol nem lehetséges a témától távolabb menni, hogy a téma beleférjen a kompozícióba, hasznos lehet a nagyobb látószög. De hasznos tájfelvételnél is, ahol megnöveli a távlati hatást, és a dekoratív égnek nagyobb része kerülhet a képre. Városfényképezéskor szintén hasznos.

A legtöbb gyártó a drágább kompakt vagy bridzs gépeihez ajánl tele és nagylátószögű előtétet, ezek ára azonban meglehetősen borsos, elérheti a 40-50000 forintot is. Én mindenképpen jó minőségő, de gazdaságos megoldást kerestem.

Szétnéztem az eBay-en is. Már 3000 forint körüli áron is kínálnak akár 0.45x-ös nagylátószögű adaptert is. Csak akkor szomorodik el az ember, ha a vele készült képeket, teszteket nézi. Itt található egy teszt: http://more4u2c.wordpress.com/2010/10/23/review-wide-angle-0-45x-add-on/. Ilyen vásárlásáról mindenkit lebeszélek. Szerintem ennyit sem érnek.

Egy fórumban olvasott ötlet alapján felmerült, hogy ma már gyártanak 24mm ekvivalens gyújtótávolságú, nagylátószögű kompakt fényképezőgépeket, amellyel akár HD videót is készíthetek, és amelyek 20-25000 forintért megvásárolhatók. Alaposabban megvizsgálva sajnos elvetettem ezt a lehetőséget is. Az ilyen gépekkel készített képek és videók minősége lehangoló volt. Erről bővebben a fénykép minőségéről szóló fejezetben írok.

Végül találtam egy hirdetést, amelyben (Kodak) Schneider-Kreuznach Xenar 0.7x nagylátószögű előtétet kínáltak megvételre. Ezt az előtétet a Kodak forgalmazta saját, kis érzékelős gépeihez ajánlva, de tulajdonképpen teljesen azonos a híres Olympus WCON-07 0.7x nagylátószögű előtéttel, csak a felirata más. A Schneider gyár köztudottan nem a rossz minőségű termékeiről híres. A Made in Japan felirat is bizalomkeltő volt.

Schneider 0,7x
Kodak által forgalmazott Schnieder-Kreuznach Xenar 0.7x Wide Angle Lens, 55mm-es menettel

Olympus 0,7x
Olympus WCON-07 nagylátószögű előtét, amely csak feliratában különbözik a Schneidertől

A Schneider előtéttel készült képeket az interneten nézegetve, valamint a fórumokban olvasható tapasztalatokat figyelembe véve láttam, hogy pontosan ez az, amire szükségem van. A legkülönbözőbb, akár nagyobb (2/3") képérzékelővel rendelkező gépekkel is jól használható, legyen az akár Sony, Panasonic vagy Leica, igen jó képminőségű objektív. A gép eredeti objektívének rajzán alig ront valamit. Hibája a hordó torzítás és a képsarkok irányában kismértékű sötétedés, de ez valamennyi hasonló terméknél fennáll, és az utólagos feldolgozás során, ha a kép megkívánja, ezek korrigálhatók. Volt, aki kifogásolta, hogy nagy mérete miatt a gépbe beépített vaku fényét árnyékolja. Ez is valamennyi hasonló termék sajátossága. Erre megoldást biztosít a külső vaku használata. (Külső vaku használatakor legyünk arra tekintettel, hogy a vaku sugárzási szöge ne legyen kisebb az objektív látószögénél, hogy az a teljes képet bevilágítsa). Ezeken kívül csak csupa jó véleményt lehetett olvasni róla. "Nagyon, nagyon, nagyon jó...", és hasonlókat. Végül 20000 forintért megvásároltam.

Sony F717 és Canon S2 IS gépeimhez szerettem volna használni, azonban mindkettő szűrőmenete 58mm-es, míg a nagylátószögű előtét 55mm-es. Szükséges hozzá egy 58-55mm-es szűkítő gyűrű. Megrendeltem. Persze azonnal ki szerettem volna próbálni, ezért az előtétet kézzel a fényképezőgép objektívje elé tartva készítettem néhány képet. Az eredmény mindkét fényképezőgép esetén még így is meggyőző volt.

f717-1
Sony F717 a Schneider előtéttel, minimális, 38x0,7=26,5mm ekvivalens gyújtótávolság

S2 IS-1
Canon S2 IS a Schneider előtéttel, minimális, 35x0,7=24,5mm ekvivalens gyújtótávolság

S2 IS-2
Canon S2 IS, Schneider előtét, közeli téma, minimális gyújtótávolság

S2 IS-3
Az előző kép egy részlete 100% méretben

s2_is_35mm
Canon S2 IS, előtét nélkül, 35mm ekvivalens fókusztávolság

S2 IS 25,5mm
Canon S2 IS, ugyanonnan, de Schneider előtéttel, 24,5mm ekvivalens gyújtótávolság.
Az előző képhez képest látható az előtét hatása. A képek kézből, állvány nélkül készültek.
Az előtét nem tűri, hogy rásüssön a nap, viszont erősen domború frontlencséje
miatt ez könnyen bekövetkezhet. A kép bal felső sarkában ujjam látható,
amellyel az objektív elé tartottam az előtétet.

s2is_schn_2
    A kép Canon S2IS géppel, Schneider előtéttel, az 55-58mm átalakító gyűrű használatával készült.
Itt is látszanak alul kissé a "blendefoltok" a rásütő nap miatt.

S2_Schneider
A kép Canon S2IS géppel, Schneider előtéttel, az 55-58mm átalakító gyűrű használatával készült.

S2_Schneider
A kép Canon S2IS géppel, Schneider előtéttel, az 55-58mm átalakító gyűrű használatával készült.

S2_Schneider
A kép Canon S2IS géppel, Schneider előtéttel, az 55-58mm átalakító gyűrű használatával készült.

S2_Schneider
A kép Canon S2IS géppel, Schneider előtéttel, az 55-58mm átalakító gyűrű használatával készült.

S2_Schneider
Az előző kép 100% nagyítású részlete.

Megállapítható, hogy ez az objektív a legtöbb kompakt vagy bridzs fényképezőgép típushoz valószínűleg igen jó eredménnyel használható (már amelyikre szűrő vagy adapter tubus szerelhető), "általános" nagylátószögű objektívnek tekinthető. Az APS-C méretű érzékelőhöz való használhatóságáról nincs információm.

Nagy látószöge miatt az előtétlencse elejére napellenző vagy szűrő nem szerelhető. Ha közvetlenül rásüt a napfény, azt más objektívhez hasonlóan nem szereti, és jól látható "blendefoltok" lesznek a képen.

Csak ajánlani tudom a használatát. Vásárlás előtt próbáljuk ki, vagy tájékozódjunk az interneten, hogy alkalmas-e fényképezőgépünkhöz.

Bereczky Péter - bykyny