Írások

A boldogság nyomában - A boldogsághoz vezető út


A boldog élet valódi titka - hogyan lehetnénk boldogabbak? Hogyan vehetjük életünk irányítását legjobban saját kezünkbe? Ezek a kérdések sokunkat foglalkoztatnak. Nincs mindenható recept. Írásom az emberi szükségletek és az emberi viselkedés alapvető törvényszerűségeiből kiindulva mutatja azt az utat, amely a boldogabb élethez vezethet. Talán segít tisztábban látni és elindulni egy jobb élet felé. Nem is hisszük, hogy mennyi mindent tudnánk tenni érte. Aki írásomat elolvassa, átgondolja életét, és meg is teszi, amit tennie kell, annak talán jobb élete lesz.

Bővebben

Régi vaku digitális gépen - vaku adapter, vakuvezérlő készítése


Nagy talpfeszültségű, régi, hagyományos vaku kis talpfeszültségű vakuvá alakítása egy egyszerű adapter segítségével. A vaku ezáltal alkalmassá válik kis feszültséget elviselő digitális fényképezőgéppel történő használatra. Kis talpfeszültségű vakukhoz használható, egyszerű vakuvezérlő készítése.

Bővebben

A RawTherapee használata


A RawTherapee egy szabadon használható professzionális minőségű RAW konverter program, mellyel kidolgozhatjuk RAW, DNG, JPG, TIF, PNG formátumú képeinket. Számos különleges lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy képeink a lehető legjobbak legyenek.

Bővebben

Yongnuo YN460-II kalkulátor


Egy egyszerűen elkészíthető számolótárcsa annak érdekében, hogy Yongnuo YN460-II vakunkkal helyesen exponált képeket kaphassunk.

Bővebben

Filmek digitalizálása házilag


Régi negatívjaink, diáink ott állnak kihasználatlanul, és közben egyre romlik a minőségük. Hogyan tudnánk ezeket aránylag kis befektetéssel digitalizálni? Erre próbálok útmutatást adni. Digitalizált képeinket akár a tv képernyőjén is megnézhetjük, megmutathatjuk ismerőseinknek.

Bővebben

Hazafiság - Egy hírszerző élete


Ki volt az az ember, aki kis hazánkért hazafiságból hosszú éveken át az életét kockáztatta? Ki volt a kolozsvári IX. hadtest hírszerzésének vezetője? Ezt eddig senki sem tudta, még a kutatók sem, de most fellebbentem a fátylat a titokról. Ismerjük meg a hírszerzőt és az embert.

Bővebben

Énekes madár


Madarak fészkeltek az erkélyünkre. Nagyon szép, nyugodt, csendes madarak, szürke légykapók. Képek, és néhány soros leírás látható róluk.

Bővebben

A nagy generáció


A generáció, amelyet csak nagy generációként emlegetnek. A lázadó, világmegváltó generáció. Valóban "nagy" volt? Nézzünk szembe a tényekkel. Mit hagyott hátra maga után?

Bővebben

A WEIFENG WT-3110A állvány átalakítása házilag


A kis kínai állvány középső, kihúzható oszlopa stabilitásának növelése egyszerű módon. A kis, könnyű állvány kompakt, bridzs, esetleg MILC fényképezőgéphez kiválóan alkalmas, az átalakítás után megsűnik a középső oszlop kotyogása.

Bővebben

NiMH akku teszter - Az MW-333 elem teszter átalakítása


Az MW-333 elem és akku teszter az akkuk terheléses tesztelésére nem alkalmas. A terheléses tesztre alkalmassá téve megállapíthatjuk AA és AAA méretű NiMH akkuinknak általános állapotát, elhasználtságát, töltöttségét. Az átalakításhoz mindössze négy olcsó alkatrész szükséges.

Bővebben

Kisütő áramkör 4 db NiMH AA akkuhoz


Feltöltés előtt célszerű lemeríteni NiMH akkuinkat. E házilag egyszerűen elkészíthető áramkör aránylag gyors kisütést tesz lehetővé, és teljesen automata módon működik. Segítségével egyszerre 4 db NiMH AA méretű akku süthető ki. A kisütés akkor áll le, ha a sorbakapcsolt akkuk feszültsége éppen lecsökken 4V alá.

Bővebben

Nagy érzékenységű automata vakuvezérlő


Házilag elkészíthető vakuvezérlő leírása. A vakuvezérlő alkalmas slave üzemmódra, vagy vezetéken történő vezérlésre egyaránt. A mérővillanásokat is képes figyelmen kívül hagyni. Négy hagyományos hálózati vagy elemes vaku vezérlésére használható, de kisebb áttervezéssel akár több vakut is vezérelhet.

Bővebben

Távvezérlő Canon fényképezőgéphez


CHDK szoftver kiegészítővel ellátott Canon kompakt fényképezőgép távvezérlésére alkalmas egyszerű szerkezet elkészítésének részletes leírása. Segítségével egyrészt elkerülhető az állványra helyezett gép expozíció közbeni berázódása, másrészt távolról, akár 20 méterről vagy még távolabbról vezérelhetjük fényképezőgépünket. A szerkezet automatikus élesre állításra és exponálásra alkalmas.

Bővebben

Szürke légykapó volt a vendégünk - bővebb változat


Madarak fészkeltek az erkélyünkre. Nagyon szép, nyugodt, csendes madarak, szürke légykapók. Képek, és bővebbs leírás látható róluk.

Bővebben


Bereczky Péter - bykyny