A WEIFENG WT-3110A állvány átalakítása házilag
Ha fényképezünk, és jobb képeket szeretnénk készíteni, akkor egyik legfontosabb kellékünk a háromlábú állvány. Az exponáláskor felcsapódó tükör a tükörreflexes fényképezőgépek esetén számottevő berezgés forrása lehet, amely életlen fényképet eredményez. Az ilyen fényképezőgéphez stabil állvány szükséges. Kompakt, bridzs, vagy MILC kategóriájú gépet használva kevésbé stabil, könnyebb állvánnyal is célt érhetünk, főleg ha távvezérlőt, vagy a gép beépített időzítőjét használjuk, mert ezekben a gépekben nincs nagy tömegű, exponáláskor mozgó alkatrész, amelynek mozgása berázhatja a gépet. Az összecsukva mindössze 35cm hosszú, 420g tömegű, vízhatlan tokkal árusított, olcsó kis kínai állvány kiváló segédeszközünk lehet. Legnagyobb magassága 152cm, panoráma fejjel rendelkezik. Stabilitása közel sem vetekszik a nagy állványokéval, de a célnak az említett gépekhez megfelelő. Szorítócsavarjait könnyedén meghúzva is stabilan tart.

wf-3110a

Az állvány középső oszlopa kihúzható, és egy csavarral rögzíthető.

wf-3110a

Az állványoknak általában ennek a kihúzott csőnek a stabilitása a legkritikusabb pontja, mégis ennél az állványnál ennek rögzítése a legrosszabb. Oldalirányban a rögzítőcsavar nem fogja elég stabilan, illetve jó erősen meg kell húzni, hogy stabilan tartsa.

wf-3110a

Ezen a képen látható a probléma okamégpedig az, hogy a belső alumínium cső és a külső műanyag cső között a képen is jól látható, 1-2mm nagyságú hézag van. Emiatt minél jobban ki van húzva az állvány középső oszlopa, annál nagyobb mértékban tud mozogni oldalirányban. Ennek stabilabbá tételét tűztem ki célul. Úgy lehetne stabilabbá tenni, ha a belső, alumínium cső végére egy olyan alkatrész lenne rögzítve, amely azt központosan tartja, és jól illeszkedve a külső műanyag csőhöz, nem engedné azt oldalirányba mozogni. Mint a látható, az oszlop teljesen betolt állapotában a belső alumínium cső vége a műanyag cső végétől körülbelül másfél csntméterrel beljebb található.

wf-3110a

Levágtam egy körülbelül 4-5cm hosszú műanyag csövet, amelynek külső átmérője 12mm. Eredetileg gyermekjáték sátor váza volt. A belső átmérője olyan, hogy egy M4-es anya belemegy. A képen látható, egymásba illeszkedő alumínium csövek hossza körülbelül másfél centiméter. Az alumínium csöveket kétkomponensű ragasztóval ragasztottam egymásba, és a műanyag cső egyik végébe. Az alumínium csövek belső végénél, tehát körülbelül másfél cm távolságban a cső elejétől, a csőben van az M4-es anya, szintén kétkomponensű ragasztóval odaragasztva. A műanyag cső eredeti állapotában túl szorosan megy bele az állvány alumínium csövébe, ezért a palástját kicsit meg kell reszelni egymással szemben, "laposra". Ekkor ez a kicsit megreszelt rész éppen bemegy a fentebbi képen látható, az állvány alumínium csövének egymással szemben lévő, két "beugró" része közé. A képen még nincs megreszelve.
Természetesen más anyagból, más módon is el lehet készíteni, a lényeg az, hogy jól illeszkedve menjen bele az állvány alumínium csövének végébe, bele menjen az M4-es csavar, és belülre be legyen ragasztva egy M4-es anya.

wf-3110a

Ezen a képen látható, koaxiális kábelhez használatos dugó egyik műanyag részét használjuk fel.

wf-3110a

Ezt a lecsavarható részt használhatjuk fel. Eredeti állapotában túl szorosan ment bele az állvány műanyag csövébe. Ha recés részét óvatosan egy reszelővel picit (!) körben megreszeljük, akkor könnyebben belemegy. Úgy kell beállítani, hogy ne legyen szoros, könnyen csússzon benne, de ne is kotyogjon. Inkább többször próbáljuk ki, minthogy túlreszeljük. Természetesen ehelyett is jó bármi más, akár vághatunk magunk is valamilyen műanyagból alkalmas darabot. A lényeg az, hogy ha felcsavarozzuk az állvány alumínium oszlopának végébe, akkor azt központosan tartsa, ne legyen számottevő kotyogása.

Ezután kerestem egy alátétet, és egy 40mm hosszú, M4-es csavart. A szürke színű csövet kívülről bekentem kék tubusos Technokol Rapid ragasztóval, vékonyan. A csavart kicsit belecsavartam a csőben lévő anyába, és a megfelelő helyzetben (az oldalán megreszelt, lapos rész az állvány csövének beugró részéhez essen) az állvány belső, alumínium részébe toltam körülbelül feléig. Kicsavartam a csavart, és betoltam úgy, hogy az eleje körülbelül az alumínium cső elejével egy szintben legyen. A dugóról leszerelt alkatrész elkeskenyedő része egy darabig belemegy az állvány alumínium csövébe. Hogy ez megtörténjen, az alátétet a csavarra húztam, majd becsavaroztam a helyére, még nem túl erősen meghúzva a csavart. Ezután benyomtam, ameddig ment, az egészet az alumínium csőbe, így a fehér alkatrész keskeny része is az alumínium csőbe került, és természetesen ezáltal a szürke műanyag cső is beljebb tolódott az állvány alumínium csövébe. Ezután az állvány oszlopának kihúzásával megnéztem, hogy elég könnyen megy-e a csőben a fehér alkatrész, és alkalmas helyzetben meghúztam a csavart.

wf-3110a

wf-3110a

Ha az állvány középső oszlopát kihúzzuk, természetesen a végébe szerelt fehér alkatrész is belemegy az állvány műanyag csövébe, de mivel az a műanyag csőhöz pontosan illeszkedik, a kihúzható alumínium cső nem tud úgy kotyogni, sokkal stabilabban áll. A középső oszlop rögzítő csavarját ezentúl nem kell nagyon meghúzni, hogy stabil legyen.


Bereczky Péter - bykyny