CHDK - Canon kompaktból profi fényképezőgép

Egy hihetetlenül jó eszközről szólok itt. A cím természetesen nem igaz teljesen, képminőség tekintetében nem lesz professzionális minőségű gépünk. A CHDK számtalan nagyon hasznos lehetőséggel bővíti Canon kompakt fényképezőgépünk használhatóságát, és jelentős lehetőségeket tartalmaz a képminőség javítása terén is. Nekem nagyon bevált, szinte nélkülözhetetlennek tartom, ennek ellenére MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE HASZNÁLJA.

Mi a CHDK?

A CHDK egy olyan szabadon használható szoftver alkalmazás, amelyet a DiGIC II vagy DIGIC III vagy DIGIC IV processzoros Canon kompakt fényképezőgépek memóriakártyájára installálva professzionális gépekre jellemző lehetőségekkel ruházza fel azokat. A gépben nem változtat semmit, azaz ha eltávolítjuk a memóriakártyáról, gépünk eredeti állapotában marad. Igen sok géptípussal használható. Részletesen ezen a weblapon tájékozódhatunk, innen tölthetjük le magát a szoftvert és a dokumentációt is: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK  A támogatott fényképezőgépek listája a nyitóoldalon megtekinthető.
Minden lehetőségét felsorolni igen hosszadalmas lenne, kedvcsinálóként csak a legfontosabbakat sorolom fel:
 
 • Élő hisztogram felvételkészítés közben - Ez véleményem szerint annyira fontos, hogy külön cikkben is írok róla.
 • Zebra mód - felvétel készítésekor színjelzéssel jelöli az olyan területeket, amelyek alulexponáltak (részlettelen feketék) vagy túlexponáltak (részlettelen fehérek) lesznek. 
 • Lehetővé teszi RAW vagy DNG formátum használatát. Mindkettő a képérzékelő jelét tartalmazza a gépben lévő analóg-digitális átalakítótól függően akár 10-14 bites felbontásban. Ezeket a formátumokat nevezik digitális negatívnak is. Ennek használatával lehet gépünk képességeit maximálisan kihasználni. A képet a RAW vagy DNG fájlból számítógépes alkalmazással készíthetjük el. Ilyen, professzionális minőségű alkalmazás a RawTherapee. Minden platformon használható, ingyenes. Használatával olyan JPEG vagy TIFF képet kaphatunk, amelynek készítése során szinte mindent magunk állíthatunk be, egészen az expozíció korrekciótól kezdve a geometriai vagy perspektivikus torzítástól a zajcsökkentő algoritmusig. Nagyon megnöveli lehetőségeinket a lehető legjobb képminőség elérése érdekében.
 • Lehetővé teszi a videó minőségének (és helyfoglalásának) széleskörű beállítását.
 • Beállíthatóvá tesz hosszú záridőt, akár 60 másodpercig.
 • Ultra rövid, tízezred másodpercnél is rövidebb záridő használata.
 • A fényképezőgép távvezérelhetősége. A fényképezőgép egyszerűen elkészíthető szerkezettel USB kábelen keresztül távvezérelhetővé válik. A távvezérlő segítségével ugyanazt tehetjük, mint nélküle: félig lenyomhatjuk az exponáló gombot, majd exponálhatunk. Hasznosságát az itt látható madár felvételek illusztrálják: Szürke légykapó.
 • Lehetővé teszi (bizonyos határig) a kép dinamikájának olyan automatikus összenyomását, amelynek eredményeként nem lesznek beégett fehér és bebukott fekete részletek a képen. Erről részletesebben a HDR-ről szóló részben írok.
 • Zárprioritásos és rekesz prioritásos fényképezés lehetősége. A zárprioritás azt jelenti, hogy a záridőt magunk állíthatjuk, és a fényképezőgép automatikája a fényviszonyoknak megfelelően beállítja a rekesz értékét. Így tudjuk például elérni, hogy gyors mozgások fényképezéséhez a bemozdulásmentesség érdekében rövid expozíciós idővel történjen meg az expozíció. A rekesz (blende) prioritás értelemszerűen azt jelenti, hogy a rekesz értéke állítható be, és a gép automatikája állítja be az ehhez tartozó záridőt. A kis mélységélesség érdekében beállíthatjuk a legnagyobb lencsenyílást, vagy ellenkezőleg, ha nagy mélységélességet akarunk, akkor a legkisebbet. A digitális kompakt fényképezőgéppel kapcsolatban a mélységélességről külön cikkben is írok.
 • Mélységélesség kalkuláció. Kijelzi, hogy az adott beállítások mellett mik a mélységélesség határai. Részletesebben külön cikkben írok róla.
 • Mozgásérzékeléssel történő fényképezés. A CHDK segítségével futtathatók scriptek a fényképezőgépben. Egyik ilyen (internetről letölthető) script megvalósítja azt, hogy ha valami mozgás tapasztalható a képmezőben, akkor készül fénykép. A késleltetés nem túl nagy, 60-90 ms.

A fentieken kívül számos egyéb hasznos lehetőség van. Én Canon S2 IS típusú fényképezőgépemhez használom. Használatához memóriakártya olvasó szükséges. A felhasználói kézikönyv innen tölthető le: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_User_Manual, és segítségével tanulmányozhatjuk a szoftver gazdag lehetőségeit.

Installálás

A szoftver a következő egyszerű lépésekkel installálható a fényképezőgép memóriakártyájára (2GB vagy kisebb kapacitású):

1. A fényképezőgép firmware verziójának pontos megállapítása:

Kártyaolvasóval a memóriakártya gyökérkönyvtárában (legmagasabb szintű könyvtárában) létre kell hozni egy "ver.req" nevű üres fájlt (egyszerű text fájlt, csak a fájl megléte a lényeg, a tartalma nem). A memóriakártyát vissza kell tenni a gépbe, és képvisszajátszás (nem fényképezés) üzemmódban kell bekapcsolni a gépet. A legtöbb fényképezőgép típusnál lenyomjuk és lenyomva tartjuk a SET gombot, majd lenyomjuk a DISP gombot is. Ekkor a kijelzőn megjelenik a verziószám. Ezt pontosan jegyezzük fel. Ezután a ver.req fájlt a memóriakártyáról törölhetjük. A legtöbb géptípusnál (de nem mindnél) így kell tennünk. Ha nem sikerül így megállapítani, akkor a CHDK weboldalán az "Install Guide"-ban tájékozódjunk, hogy annál a típusnál mi a teendő.

2. CHDK letöltése

Ezután a letöltés oldalról töltsük le a CHDK fényképezőgépünknek illetve firmware verziójának megfelelő aktuális verzióját. A letöltés oldalon minden firmware verzióhoz két változat található. A csak a fontosabb lehetőségeket tartalmazó "Small", illetve "Complete", teljes változat. Én a teljes változatot használom, amely nem foglal el egészen 1MB helyet a memóriakártyán.

3. Kicsomagolás

Csomagoljuk ki a letöltött fájlt kártyaolvasó segítségével memóriakártyánk gyökérkönyvtárában. Ilyen egyszerűen ez csak FAT16 fájlrendszert tartalmazó, maximum 2GB-os memóriakártyával hajtható végre. Ellenkező esetben olvassuk el az "Install Guide"-ot.

4. CHDK indítása

Tegyük be a memóriakártyát a fényképezőgépbe. Kapcsoljuk be visszajátszás módban. Menjünk be a menübe, és keressük meg és indítsuk el a "Firm Update" menüpontot. Nem kell félni tőle, semmiféle firmware felülírás nem történik, csak elindul a CHDK. Ezt látjuk is a kijelzőn.

5. Magyar nyelv beállítása (a CHDK 1.2 változatban)

Állítsuk be a CHDK menüjében a magyar nyelvet. A CHDK betöltődése után kapcsoljuk Alt módba. Ennek mikéntjére a felhasználói kézikönyvben találunk tanácsokat, ez géptípusonként eltérő lehet. A kijelző alján megjelenik az "Alt" felirat. Majd a MENU gomb megnyomásával léphetünk be a CHDK menüjébe. Lépjünk be a "CHDK settings/MENU settings/Language & Fonts" menüpontba, Válasszuk ki a "Language" menüpontot, és nyomjuk meg a SET gombot. Válasszuk ki a hungarian.lng fájlt, és nyomjuk meg a Set gombot. Válaszuk ki az "OSD kódlap" menüpontot, és válasszuk ki a win1252-es karakter kódolást az ékezetes betűk helyes megjelenítéséhez.

6. Memóriakártya botolhatóvá tétele (a CHDK 1.2 változatában)

A CHDK betöltődése után kapcsoljuk Alt módba, majd a MENU gomb megnyomásával léphetünk be a CHDK menüjébe. Lépjünk be az “Egyebek/SD kártya" menüpontba, majd hajtsuk végre a "SD kártya bootolhatóvá tétele" menüpontot. Ennek hatására a fényképezőgép bekapcsolása után be tudja tölteni automatikusan a CHDK-t a memóriakártyáról, és az azonnal a rendelkezésünkre áll (azután, ha a következő pontban írtakat végrehajtottuk).

7. CHDK automatikus indítása

Ha mindent rendben, sikeresen végrehajtottunk, akkor kapcsoljuk ki a gépet, vegyük ki a memóriakártyát, Az SD kártyán lévő kis kapcsoló segítségével a kártyát tegyük írásvédetté, tegyük vissza a kártyát a gépbe, kapcsoljuk be fényképezés módban, és figyeljük a kijelzőt. Látnunk kell, hogy a CHDK automatikusan elindul. Ha a memóriakártya nincs írásvédetté téve, akkor a CHDK nem indul el automatikusan, csak a fentiek szerinti manuális elindítás lehetséges. Ne tévesszen meg senkit, a fényképezőgép természetesen írásvédetté tett kártyára is tud írni, ha azonban kártyaolvasóval törölni akarjuk a fényképeket a kártyáról, akkor arra az időre ki kell kapcsolnunk a kártyán az írásvédelmet.

8. CHDK kézikönyv használata

Olvassuk el a kézikönyvet, állítsuk be a menüben a számunkra szükséges funkciókat, és végül használjuk.

Itt még egyszer leírom: csak 2GB vagy ennél kisebb kapacitású memóriakártyára ilyen egyszerű az installálás. Nagyobb kapacitású kártya esetén, vagy ha nem sikerült installálni, olvassuk el a CHDK weboldaláról letölthető, installálásról szóló dokumentumot.

Az installálást természetesen minden memóriakártyánkra külön-külön meg kell csinálni.