Szűrők használata

Tartalom

Gyakran használt szűrőtípusok
Adapter tubus
Kör alakú szűrők
A Cokin P rendszer
Milyen szűrőt használjunk?
Milyen áron szerezhetjük be?

Első hallásra furcsa gondolatnak tűnhet szűrőket használni kompakt géphez. Azt hihetnénk, hogy a szűrőhasználat a DSLR gépeknél jellemző. Pedig éppúgy hasznosak lehetnek, mint bármely más kategóriájú géphez. Téves az az elképzelés, hogy számítógéppel minden hatás elérhető. A legtöbb esetben a lentebb említett szűrők hatása számítógépes munkával vagy nem helyettesíthető, vagy egyszerűbb a szűrő használata. A szűrőhasználat némi beruházást igényel ugyan, de bizonyos minőségi kompromisszumok árán olcsón juthatunk elfogadható minőségű felszereléshez.

Gyakran használt szűrőtípusok

Átmenetes semleges szürke szűrő

Tájkép készítése esetén gyakran előfordulhat, hogy túl nagy a kontraszt az előtér és az égbolt (például a fehér felhők) között. Ennek beégés lesz a következménye, az égbolt, vagy annak egy része részlettelen fehér lesz. Ennek kivédésére szolgál az átmenetes semleges szürke - GND, angolul graduated neutrál density - szűrő. Ennek alsó fele teljesen átlátszó, a közepe tájától átmegy szürkébe, a felső része szürke. A színeket nem változtatja meg (ezért "semleges szürke" a neve), csak a szürke része a fény erősségét csökkenti egy (ND2), kettő (ND4), vagy három (ND8), stb. fényértékkel. Mint látjuk, többféle sötétségű változatban is rendelkezésre áll. Használatkor a szűrőt az objektívre helyezzük, és úgy komponálunk, hogy a tájkép horizontja a szűrő átmeneti részére kerüljön (felül az égbolton a szürke rész).

Célszerű az alábbi módon használni:

1. A gépet állványra helyezzük.
2. Az előtérben lévő témára (a lényeg az, hogy nem az égboltra) fényt mérünk, a fénymérés eredményét rögzítjük. Erre ma már igen sok fényképezőgép alkalmas. Ha szükségesnek látjuk, akkor korrekciót alkalmazunk.
3. Élességet állítunk, azt rögzítjük (vagy ha ez nem lehetséges gépünkkel, akkor a manuális élesre állítás is szóba jöhet).
4. Felszereljük objektívünkre (elé) a szűrőt, megkomponáljuk a képet, és 2 másodperces időzítővel exponálunk (stabil állvány esetén kikapcsolt képstabilizátorral).


Ha ha állványt nem akarunk használni, akkor exponálhatunk szabad kézből is, azonban ügyeljünk az élességállítás és a fénymérés pontosságára, valamint kapcsoljuk be a képstabilizátort. Szükség esetén alkalmazzunk expozíció korrekciót.

Legjobb, ha gépünket szükség szerint M, Av vagy P módba kapcsoljuk, esetleg használhatunk tájkép motívumprogramot is. Próbáljuk ki, és azt használjuk, amelyik a legjobb eredményt adja.
Az ismertetett többi szűrő esetén is hasonló módon fényképezhetünk, ott erről ilyen részletességgel nem írok.

Semleges szürke szűrő

Az előző típustól abban tér el, hogy színe homogén szürke. Ebből is többféle sötétségű változat létezik, úgymint ND2, ND4, ND8, stb..., ND1000.

Alapvetően három célra használhatók:

1. Lehetővé teszi erősebb fényben (szabadban, nyári napsütésben) is nagy rekesznyílás használatát, és ezáltal kis mélységélességű képek készítését, amelyen a háttér kellően elmosódott (ha kellően fényerős és kellően nagy gyújtótávolságú gépünk objektívje).
2. Mozgó víz (vízesés) fényképezésekor lehetővé teszi hosszabb záridő beállítását, amelynek segítségével a mozgó víz elmosódottabban jelenik meg a képen.
3. Nem automata, erős fényű külső vaku használatakor lehetővé teszi, hogy a vakut ne kelljen extrém távol vinni a témától (lásd a "fényképezés vakuval" fejezetet). Jobb eredményt kapunk, ha a vaku fényerősségét csökkentjük valamilyen módon.Ahhoz, hogy a mozgó víz lágy, selymes legyen, legalább 0,5 - 2 s záridő szükséges. A problémát az jelenti, hogy amikor éppen ott vagyunk az alkalmas helyen, például egy vízesésnél, túl sok a fény, ezért nem sikerül elég hosszú záridőt elérni. Ha például ISO 100 esetén a fénymérés szerint f/11 rekeszértékkel 1/125 s záridő szükséges. akkor az objektívvel elérhető legszűkebb, f/22 rekesznyílás esetén is 1/30 s záridő adódik, amely még mindig túl rövid. ND16-os szűrővel már elérhetjük a 0,5 s záridőt. Természetesen állványt kell használnunk. E helyzet megoldására van megoldás a megfelelő sötétségű semleges szürke szűrű nélkül is. A következőket tehetjük:

1. Tegyük állványra gépünket, és állítsuk be gépünkön a lehető legkisebb ISO érzékenységet (pl. ISO 100). Ezt ND szűrővel is pontosan így kellene csinálni.
2. Állítsuk be a lehető legszűkebb rekesznyílást.
3.a. Ha vannak nálunk polárszűrők, és nincs annyira világos, mint a fenti példában, akkor két polárszűrővel elérhetjük a 0,5 s záridőt. Vagy:
3.b. Menjünk vissza hajnalban vagy amikor sötétedik, és akkor minden segédeszköz nélkül a kívánt záridővel fényképezhetünk. Vagy:
3.c. Ha szélcsendes az idő, akkor bármely segédeszköz nélkül készítsünk egymás után több felvételt rögzített (manuálisan beállított) élességgel, és a lehető leghosszabb záridővel (pl. a fenti példa szerinti 1/30 s-mal). Ha esetleg van nálunk polárszűrő, akkor azt használjuk a hosszabb záridő érdekében (így elérhetünk a fenti példa szerint körülbelül 1/15 vag 1/8 s-ot). Az egyes felvételek ugyan nem lesznek kellően elmosódottak, de ha ezeket a képeket HDR szoftverrel egyesítjük, akkor kellő számú felvétel esetén szép, selymes vizet kaphatunk.

Változtatható semleges szürke szűrő

Létezik olyan semleges szürke szűrő, amelynek fényvisszatartó képessége folyamatosan változtatható akár ND400 értékig is. Ez tulajdonképpen két egymás elé épített polarizációs szűrő. Ezek a szűrők egy bizonyos határig jól működnek, majd egyre inkább megjelenik egy X alakú sötétedés a képen. Ez a működési elvéből következik. A gyakorlatban közel sem használható az ND400 értékig. Az élességet is rontja. Ha nagyon sötét szűrőre van szükségünk, lehet, hogy jobban járunk, ha egy ND500 vagy ND1000 szűrőt szerzünk be.


Átmenetes színes szűrők

Hasonló az átmenetes szürke szűrőhöz, csak szürke helyett valamilyen más színű a felső része. Céljuk legtöbbször az égbolt színének módosítása, hogy ezáltal a kívánt képi hangulatot érhessük el. Van kék, narancs, vörös, dohány, stb. színű szűrő. Leggyakrabban tájkép készítésére használjuk.Polarizációs szűrő

A fényes felületekről (kivéve a fémek felülete) visszaverődő, egy síkban rezgő (polarizált) fényt visszatartja. Bizonyos napállás esetén ilyen fény ér bennünket az égboltról, de polarizált az ablaküvegben, vízfelületen, autó üvegében látható tükörkép, fénycsillanás is. A polarizációs szűrő kiszűri a polarizált fényt a képalkotásból, ezáltal kontrasztosabb képet, némileg telítettebb, tisztább színeket kapunk. Mélyebb kék eget, élénkebb füvet és lombot. Rövidítve "polár" szűrőnek is nevezik

Alapvetően két célból használható:

1. Kiszűri a tárgyakról érkező polarizált fényt, ezáltal telítettebb színeket kapunk.
2. Kiszűri a tükröződéseket, csillogásokat (fémfelületről nem!).

Kristálytiszta vizű patak felületén a tükröződés megakadályozza, hogy a vízbe belelássunk, és az ott úszó halacskát lefényképezzük. Polarizációs szűrő segítségével megszüntethetjük, vagy csökkenthetjük a tükröződést és le tudjuk fényképezni a halat. A lenti képen egy Cokin P rendszerhez készült Tian-Ya gyártmányú cirkuláris polarizációs szűrő látható.

Egy szűrőmenetbe csavarható 58 mm-es, fém dobozos W Tian Ya gyártmányú cirkuláris polarizációs szűrő látható az alábbi képen.Egy 52 mm-es Hama gyártmányú lineáris polarizációs szűrő eredeti csomagolásában.A polarizációs szűrőt használatkor foglalatában forgatni lehet, és kell is. Megfigyelhetjük, hogy bizonyos állásban maximálisan kioltja az egy bizonyos síkban rezgő, polarizált fényt. Ha egyszerre érkezik többféle síkban polarizált fény különböző tárgyakról, akkor természetesen csak az egyiket tudjuk kioltani (mert a különböző síkú rezgések kiszűréséhez a szűrőt más és más állásba kellene forgatnunk).

Az égboltról akkor érkezik leginkább polarizált fény az objektívbe, ha a nap iránya megközelítően merőlegest zár be az objektív tengelyével. Ezért a megfelelő hatás eléréséhez gyakran változtatnunk kell a naphoz viszonyított helyzetünkön is.

Tehát a polarizációs szűrő használatakor meg kell keresnünk azt a helyzetet, amikor a szűrő hatása elképzelésünknek megfelelően érvényesül. A szűrő forgatásával meg kell keresnünk a legkedvezőbb hatást, amely nem feltétlenül a maximális szűrést jelenti.

A polarizációs szűrő túlexpozíciót igényel, egy jó minőségű szűrő akár 3 fényértéknyit is.

Két fajtája létezik, a lineáris és a cirkuláris polarizációs (CPL) szűrő. Melyiket kell választani gépünkhöz? Manapság ebben a kérdésben is leginkább üzleti szempontok érvényesülnek. Korábban a cirkuláris polarizációs szűrő volt a drágább, és próbálták azt a látszatot kelteni, hogy digitális géphez csak az a jó. Ezt ne higgyük el! Ez nem igaz! Az igazság az, hogy a legtöbb esetben a lineáris szűrő is megfelelő lenne, azonban a lineáris szűrő egyes (főleg DSLR) gépek automata élességállítását megzavarhatja, és ekkor cirkuláris szűrőt kell használni. Nekem három digitális kompakt gépem van, valamennyi kiválóan működik lineáris polarizációs szűrővel is. Ma már leginkább csak cirkuláris szűrőt gyártanak, és a korábban olcsóbb lineáris szűrő a kisebb gyártási volumen miatt jóval drágább, és nehezebben beszerezhető, ezért gyakorlatilag cirkuláris szűrőt vagyunk kénytelen választani.

Adapter tubus

A legtöbb kompakt kategóriájú digitális fényképezőgép önmagában nem alkalmas semmilyen szűrő használatára, mert az objektíven nincs szűrőmenet. Sok esetben azonban adapter tubussal alkalmassá lehet tenni szűrők használatára. Az adapter tubust általában külön kell beszerezni (vannak olcsó, jó minőségű, utángyártott típusok). Ehhez hasonlóan néz ki:

Kör alakú szűrők

A szűrő rögzítésére többféle megoldás elképzelhető, én itt két rendszerről teszek említést. A hagyományos megoldás az, ha az objektívre (vagy a legtöbb kompakt gépnél a gépre szerelhető adapter tubusra) kerek, menetes szűrők formájában rögzítjük.

Az ilyen kivitelű szűrőnek azonban számos hátránya van.

 • A jó minőségűek meglehetősen drágák.
 • Ha több, különböző szűrőmenetű fényképezőgépet használunk, akkor minden gépre külön szűrőkészletet kell vásárolni.
 • Ha egyszer áttérünk valamely komolyabb gépkategóriára (DSLR, MILC), akkor valószínűleg régi szűrőink nem lesznek használhatók.
 • Egyszerre több szűrő használata körülményes.
 • Átmenetes szűrők esetén a horizontnak a kép közepén, a szűrő által meghatározott helyen kell lennie, amely kompozíciós szempontból nem túl szerencsés.

Előnyei is vannak.

 • Kiváló képminőség. A szűrők üvegből készültek, a jobb gyártmányok tükrözésgátló bevonattal, ugyanúgy, mint az objektívek. Képminőségük kiváló, ezért professzionális célra is megfelelnek.
 • A szűrőt fényképezés után az objektíven lehet hagyni. Kis helyen elférnek.

A Cokin P rendszer

A rendszer alapvetően három részből áll: egy szűrőtartó keretből, egy adapter gyűrűből, és a szűrőkből. A szűrők téglalap alakúak (kivétel a polarizációs szűrő és néhány effekt szűrő, amelyek kör alakúak), és a szűrőtartó keretbe helyezhetők, egymás mögé akár három darab is, a keretben a lapszűrők le-föl tologathatók, és az objektíven a tartó elforgatható. Igen sokféle szűrő szerezhető be hozzá. A szűrőtartó keretet az objektív szűrőmenetére az adaptergyűrű rögzíti. A szűrőtartó keret különböző méretű adaptergyűrűvel különböző szűrőmenetű objektívre felszerelhető. A fentebbi képeken láthatók a téglalap alakú lapszűrők, valamint a fogaskerékhez hasonló polarizációs szűrő.


Az objektív vagy az adapter tubus szűrőmenetébe egy megfelelő átmérőjű adaptergyűrűt kell becsavarni. A gyűrűre egyszerűen felszerelhető a szűrőtartó keret, a gyűrű a keret hátsó részén kialakított részbe illeszkedik. A gyűrű és a szűrőtartó keret így néz ki:


Ha más szűrőmenetű objektív használatára térünk át, akkor csak a gyűrűt kell cserélni a megfelelő méretre, minden más használható marad. A szűrőket a szűrőtartó keret sínjeibe lehet betolni, egyszerre akár 3 db-ot is. A szűrőtartó alkalmas Cokin rendszerhez gyártott kör alakú szűrők (pl. polarizációs szűrő) fogadására is.

Vásárolható fényellenző is, amelyből az objektív látószögének megfelelően több darabot is felszerelhetünk. Az ábrán két fényellenző van összeszerelve:


A normál szűrőtartó 28 mm-nek megfelelő látószögig használható. Beszerezhető a mindössze egy szűrő befogadására alkalmas nagylátószögű tartó is. A rendszerhez számos egyéb kiegészítő is létezik.

A szűrők a szűrőtartóban fel-le tolhatók, és a szűrőtartó az adapter gyűrűn elforgatható, így nem vízszintes, és nem a kép középvonalában elhelyezkedő horizont esetén is használhatók az átmenetes szűrők.

A Cokin cég gyárt üvegből készült szűrőket is, amelyek jobb minőségűek.

Legfőbb előnyei:

 • Legnagyobb előnye a kedvező ára.
 • Többféle szűrőméretű objektívvel használhatók a szűrők, ezért egy készlet szűrő több objektívvel vagy fényképezőgéppel használható.
 • A szűrők a szűrőtartóban fel-le tolhatók és elforgathatók.

A Cokin rendszer hátrányai:

 • A műanyag lapszűrők sérülékenyek.
 • A szűrők nagy felületüknél fogva könnyebben szennyeződnek.
 • Nincs tükrözésmentesítő réteg, ezért fokozottan kell figyelni a fényellenző használatára.
 • A műanyag lapok optikai minősége elmarad az optikai üvegből készült szűrőktől.
 • Használatuk nem túl kényelmes, fényképezés után általában le kell szerelnünk.
 • Nagy helyet foglal, súlyosabb.
 • A kapott képminőség inkább hobbi vagy amatőr szintnek felel meg.

Hátrányai ellenére töretlen népszerűségnek örvend, az interneten rengeteg Cokin szűrővel készült gyönyörű kép található.

Kétféle Cokin rendszer jöhet számításba. Az "A" rendszer és a "P" rendszer. A két rendszer kinézetre egyforma, a különbség a méretben van. Az "A" rendszer kisebb, és kisebb átmérőjű szűrőmenet tartományban (36 - 62 mm) használható. Az én gépeim, objektívjeim általában nagyobb szűrőmenetűek. A kompakt kategóriából egy esetleges komolyabb rendszerre való áttérés esetén a P rendszer használható marad, az A nem. A Cokin P rendszerhez sok utángyártott termék beszerezhető igen kedvező áron. A fenti okokból a P rendszert választottam.

A Cokin P rendszer 48 - 82 mm-es szűrőmenettel rendelkező objektívre szerelhető fel, csak a megfelelő méretű adaptergyűrűt kell beszerezni.

Milyen szűrőt használjunk?

Ha nem kell használni átmenetes szűrőt, akkor lehetőleg többszörös tükrözésmentesítéssel ellátott, optikai üvegből készült kör alakú szűrőket használok. Konkrétan 58 mm-es különböző fokozatú semleges szürke, valamint cirkuláris polarizációs szűrőt.

Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy DSLR gépem két kit objektívjének, és két kompakt gépemnek is 58 mm-es a szűrőmenete. Ha nem egyforma méretűek, akkor megtehetjük azt, hogy a legnagyobb szűrőmenetű objektívhez való szűrőt szerezzük be, és a kisebbekhez olcsó átalakító gyűrűvel használhatjuk a nagyobb szűrőt.

Rendelkezem (szintén többszörösen tükrözésmentesített) UV szűrővel is. Ennek csak az a szerepe, hogy ködös, esős, párás időben megvédje az objektív frontlencséjét. Ilyen felvételi körülmények között nem számít a szűrő csekély képminőséget rontó hatása. Jó időjárási körülmények között ezt nem használom.

Ha átmeneti szűrő használata szükséges, akkor használom a Cokin P rendszert. Egyszerre használható átmenetes szűrő, átmenet nélküli ND szűrő, és cirkuláris polarizációs szűrő is.

Milyen áron szerezhetjük be?

Erre természetesen többféle lehetőségünk van. Mindenki igénye és pénztárcája szerint választhat.

A jó minőségű szűrők nem olcsók. Az eBay-en találhatunk igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő olcsóbb szűrőket is. Ezek némelyike meglepően jó minőségű, és tökéletesen alkalmas az amatőr fényképezéshez.

Akinek magasabb igényei vannak, annak eredeti Cokin termék beszerzését ajánlom. Ezek nem olcsók, de jó minőségűek.

Ha pénztárcánk nem engedi ezt meg, vagy megelégszünk olcsóbb, de még jól használható termékkel, akkor az eBay-en vásárolhatunk Tian-Ya márkájú kínai szűrőket, szűrőtartó dobozt. Így körülbelül harmadáron juthatunk lapszűrőhöz.

A polarizációs szűrő drága jószág. Az Cokin cirkuláris polarizációs szűrő meglehetősen drága, az üvegből készült Tian-Ya szűrő körülbelül a negyedébe kerül. A legjobb márkák ára sok tízezer forint is lehet. Milyen minőséget kapunk Tian-Ya polarizációs szűrő beszerzése esetén? A Tian-Ya szűrő tesztjéről (tesztfotókkal illusztrálva) külön cikkben írok. Én magam ilyet használok.

A kör alakú 58 mm-es, optikai üveg Tianya XS-Pro1 CPL szűrő ára fele a Cokin P méretű szűrő árához képest. Az ugyanilyen ND szűrő ára 1000-2000 Ft közötti.

Márka nélküli utángyártott termékekhez ennél olcsóbban is hozzájuthatunk. Így egy lapszűrő ára néhány száz forint, a cirkuláris polarizációs szűrőé 1000-2000 forint körüli. Adapter gyűrű szintén nagyon olcsón, már néhány száz forintért beszerezhető.


A képen az égen látható, hogy az olcsó semleges szürke átmenetes szűrő
egyáltalán nem semleges színű, hanem lilás árnyalatú,
segítségével azonban kellemes hatású képet készíthetünk.

Az eBay-en vásárolható utángyártott olcsó szűrőtartó ugyanúgy megfelelhet, mint az igen drága eredeti. De ha nincs szerencsénk, akkor túlságosan szorul benne a lapszűrő, és megeshet, hogy a kör alakú polár szűrő számára szükséges hely nincs is kiképezve (ez leghátul van, és egy, a lapszűrőknél szélesebb rés, amelybe a polárszűrő forgatását lehetővé tévő "fogaskerék" belecsúszik). Ha innen rendelünk, akkor jól nézzük meg a terméket. Sok esetben a fényképen sem látható jól a szűrőtartó kivitele.

Az alábbi képen látszik a szűrőtartó háta, ahová az adapter gyűrű illeszkedik. Nézzük meg a szűrő hozzánk legközelebbi sarkánál azt, hogy a legfelül elhelyezkedő sín jóval szélesebb (a bevágás mélyebb), mint az alatta lévő három (amelyekbe a lapszűrőket lehet betolni). Ebbe a negyedik, szélesebb helyre kell behelyezni a kör alakú szűrők (pl. polarizációs, vagy csillag effekt) fogaskerékszerű, nagyobb átmérőjű részét. Ha a szűrőtartó nem így van kiképezve (a negyedik sínbe nem megy be a lapszűrőknál szélesebb polárszűrő), akkor nem alkalmas kör alakú szűrők fogadására.

Ha Hong-Kong-ból vagy Kínából rendelünk, akkor számítsunk 3-5 hét szállítási időre. Győződjünk meg az eladó korrektségéről is az értékelések megtekintésével. Ajánlott 99% feletti pozitív értékelésű eladót választani.