Írások

A boldogság nyomában - A boldogsághoz vezető út

A boldog élet valódi titka - hogyan lehetnénk boldogabbak? Hogyan vehetjük életünk irányítását legjobban saját kezünkbe? Ezek a kérdések sokunkat foglalkoztatnak. Nincs mindenható recept. Írásom az emberi szükségletek és az emberi viselkedés alapvető törvényszerűségeiből kiindulva mutatja azt az utat, amely a boldogabb élethez vezethet. Talán segít tisztábban látni és elindulni egy jobb élet felé. Nem is hisszük, hogy mennyi mindent tudnánk tenni érte. Aki írásomat elolvassa, átgondolja életét, és meg is teszi, amit tennie kell, annak talán jobb élete lesz.

Bővebben


Régi vaku digitális gépen - vaku adapter, vakuvezérlő készítése

Nagy talpfeszültségű, régi, hagyományos vaku kis talpfeszültségű vakuvá alakítása egy egyszerű adapter segítségével. A vaku ezáltal alkalmassá válik kis feszültséget elviselő digitális fényképezőgéppel történő használatra. Kis talpfeszültségű vakukhoz használható, egyszerű vakuvezérlő készítése.

Bővebben


A RawTherapee használata

A RawTherapee egy szabadon használható professzionális minőségű RAW konverter program, mellyel kidolgozhatjuk RAW, DNG, JPG, TIF, PNG formátumú képeinket. Számos különleges lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy képeink a lehető legjobbak legyenek.

Bővebben


Filmek digitalizálása házilag

Régi negatívjaink, diáink ott állnak kihasználatlanul, és közben egyre romlik a minőségük. Hogyan tudnánk ezeket aránylag kis befektetéssel digitalizálni? Erre próbálok útmutatást adni. Digitalizált képeinket akár a tv képernyőjén is megnézhetjük, megmutathatjuk ismerőseinknek.

Bővebben


Hazafiság - Egy hírszerző élete

Ki volt az az ember, aki kis hazánkért hazafiságból hosszú éveken át az életét kockáztatta? Ki volt a kolozsvári IX. hadtest hírszerzésének vezetője? Ezt eddig senki sem tudta, még a kutatók sem, de most fellebbentem a fátylat a titokról. Ismerjük meg a hírszerzőt és az embert.

Bővebben


A nagy generáció

A generáció, amelyet csak nagy generációként emlegetnek. A lázadó, világmegváltó generáció. Valóban "nagy" volt? Nézzünk szembe a tényekkel. Mit hagyott hátra maga után?

Bővebben


NiMH akku teszter - Az MW-333 elem teszter átalakítása

Az MW-333 elem és akku teszter az akkuk terheléses tesztelésére nem alkalmas. A terheléses tesztre alkalmassá téve megállapíthatjuk AA és AAA méretű NiMH akkuinknak általános állapotát, elhasználtságát, töltöttségét. Az átalakításhoz mindössze négy olcsó alkatrész szükséges.

Bővebben


Távvezérlő Canon fényképezőgéphez

CHDK szoftver kiegészítővel ellátott Canon kompakt fényképezőgép távvezérlésére alkalmas egyszerű szerkezet elkészítésének részletes leírása. Segítségével egyrészt elkerülhető az állványra helyezett gép expozíció közbeni berázódása, másrészt távolról, akár 20 méterről vagy még távolabbról vezérelhetjük fényképezőgépünket. A szerkezet automatikus élesre állításra és exponálásra alkalmas.

Bővebben


Énekes madár

Madarak fészkeltek az erkélyünkre. Nagyon szép, nyugodt, csendes madarak, szürke légykapók. Képek, és néhány soros leírás látható róluk.

Bővebben


Szürke légykapó volt a vendégünk - bővebb változat

Madarak fészkeltek az erkélyünkre. Nagyon szép, nyugodt, csendes madarak, szürke légykapók. Képek, és bővebb leírás látható róluk.

Bővebben