Távvezérlő Canon fényképezőgéphez

A Canon DIGIC II és III processzoros kompakt fényképezőgépek a CHDK segítségével távvezérelhetők. A cikk alapjául a CHDK weblapjén látható leírás szolgált: http://chdk.wikia.com/wiki/USB_Remote_Cable. Olvassuk el az ott leírtakat is. A távvezérlő két célt szolgálhat: egyrészt állványról történő fényképezés esetén a berázás elkerülése, másrészt ilyen fényképeket lehet készíteni segítségével:

 
 
 
Aki ezen leírás alapján megépíti és használja a távvezérlőt, KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE TEGYE. A fényképezőgép távvezérlése az USB kábelen keresztül valósul meg (amit mellékelnek hozzá). Az ismertetett készülék Canon Poweshot S2 IS fényképezőgéphez készült, de tudomásom szerint hasonló módon távvezérelhetők a CHDK-val kiegészített egyéb Canon kompakt gépek is. Olvassuk el ezzel kapcsolatban a fenti linken írottakat. A távvezérlő igen egyszerűen, olcsón elkészíthető.


Kívül mindössze egy USB aljzat és egy nyomógomb található rajta. Az "USB A típusú" aljzatot egy "USB kivezetés a hátlapra" nevű régebbi számítógép alkatrészből termeltem ki, két darab volt rajta. A kapcsolási rajz a következő (elnézést kérek a hevenyészett rajzért):
  Áramforrásul 2db AAA méretű NiMH akkumulátort használtam. Az USB kivezetés a hátlapra számítógép alkatrész így néz ki:
  Ebből termeltem ki az "USB A" típusú ("nagy USB") aljzatot. A hosszú kábelt rövidebbre vágtam, egy darabon levágtam róla a külső műanyag szigetelést, így láthatóvá váltak a belsejében lévő vezetékek. Az USB aljzat bekötése, ahogyan a kész távvezérlőn lefényképeztem:
  Piros számokkal jelöltem meg a bekötendő csatlakozókat. Tehát ha szemből nézzük az aljzatot úgy, hogy az érintkezőcsíkokat tartalmazó lapka lent legyen, és felszínén látszódjanak a csíkok, akkor a jobb oldali csík az 1-es, a bal szélső csík a 4-es érintkező. A bekötés egy másik ábrán:
  Az 1N4148 típusú közönséges dióda szerepe az, hogy megvédje fényképezőgépünket az esetlegesen fordítva behelyezett áramforrás káros hatásától. A dióda negatív kivezetését egy rajta körbefutó fekete csík jelzi, a lenti ábrán látható, hogy a dióda csíkkal jelölt kivezetése a kapcsolási rajzon melyik kivezetésnek felel meg. Azaz a dióda csíkkal nem jelölt kivezetése csatlakozik az áramforrás pozitív kivezetéséhez, és a csíkkal jelölt csatlakozik a nyomógombhoz.
  Az én USB aljzatom esetében piros színű vezeték csatlakozik az 1-es, fekete színű a 4-es kivezetéshez. A kivitelezés során és végén, mielőtt kipróbáljuk, győződjünk meg arról, hogy az USB aljzat 1-es kivezetésén jelenik meg a pozitív feszültség, a 4-esen a negatív, és nem fordítva. EZ IGEN FONTOS!
A két darab AAA méretű NiMH ceruza akkumulátor helyett használhatunk két darab AA méretűt is, csak akkor a távvezérlő mérete nagyobb lesz. Használhatunk egy darab 3V-os CR2032 típusú lítium gombelemet is. Előfordulhat, hogy az említett elemek 2,6V vagy 3V feszültsége nem elegendő egyes fényképezőgép típusok vezérléséhez, ekkor szükséges lehet 3db AAA NiMH akkumulátor sorba kapcsolására is. NiMH akkumulátorok helyett elemeket is használhatunk. Az áramfogyasztás igen csekély, szinte az áramforrás önkisülése a meghatározó.

Állvánnyal történő fényképezéskor
a berázás elkerülésére a fényképezőgéphez kapott rövid USB kábelt használom. Távolról történő fényképezés céljára vásároltam egy 20m-es USB hosszabbító kábelt. Ennek egyik végén "USB A" dugó, másik végén "USB A" aljzat van. A dugót a távvezérlőbe dugom, a másik végén lévő aljzatba a fényképezőgéphez kapott USB kábelt, végül annak másik végét a fényképezőgépbe. Így készültek a fenti madárfotók is.

A készülék segítségével az alábbiak szerint lehet a madárfotókhoz hasonló képeket készíteni:
A fényképezőgép "Energiatakarékosság" menüjében az automata kikapcsolást kapcsoljuk ki. Ha nem így teszünk, akkor a fényképezőgép egy idő után kikapcsol, ha nem fényképezünk vele. Az USB-n érkező jel ugyan ismét bekapcsolja, de alapállapotba kerül, és a kikapcsolás előtti beállítások (zoom, makró mód) nem érvényesülnek.

Engedélyezzük a CHDK menüjében a távvezérelhetőséget
("Egyebek/Távvez. opciók/Távvez engedélyezése"). Az ott található egyéb paramétereken én nem állítottam, mindent hagytam alapértelmezett értéken.

A menüben kapcsoljuk ki a képstabilizátort, és állítsuk be az élesre állítás fényképezéskor (AF mód: Egyképes) opciót.

Állítsunk be például P
(esetleg Av vagy Tv) fényképezési módot.

Szereljük fel stabilan a fényképezőgépet, csatlakoztassuk a távvezérlőt
. Állítsuk be a zoom értékét, ha kell, kapcsoljunk makró módba,

Távolodjunk el a távvezérlő szerkezettel
, bújjunk el, hogy a madár ne lásson, és figyeljünk.

A távvezérlő úgy működik, hogy ha nyomva tartjuk a nyomógombot, akkor élesre állít, majd ha felengedjük, és gyorsan (fél másodpercen belül) egy pillanatra ismét megnyomjuk, akkor exponál.
Ha látjuk, hogy a madár repül fészke felé, akkor már nyomjuk és nyomva tartjuk a gombot, majd a kellő pillanatban felengedjük, és egy gyors megnyomással exponálunk. Az én esetemben a madár az erkélyen fészkelt, aránylag jól tűrte közelségünket, a fényképezőgépet agy keményfából készült tartóra szereltem, körülbelül 120cm-re a fészektől. A távvezérlő a hosszú USB hosszabbító kábelen keresztül csatlakozott a fényképezőgéphez a fentiek szerint, a lakásból, az ablakon keresztül figyeltem az eseményeket. A madarakról itt találhatók még fényképek: Szürle légykapó volt a vendégünk A távvezérlő használatához sok sikert kívánok.