Kép forrása: pexels.com, készítette: Eberhard Grossgasteiger

2023.05.03

Ansel - 1. rész

Először mindenképpen az alapfogalmakról szóló részt érdemes elolvasni. Ezen a linken érhető el: RAW feldolgozás - alapismeretek.

Az Ansel egy szabadon használható, nyílt forráskódú, többféle (jelenleg Windows és Linux) platformon futó, (elvileg) magyar nyelvű kezelőfelülettel is rendelkező program. Fő célja nyers (RAW) állományok feldolgozásával kiváló minőségű képfájlok előállítása. Más formátumú képfájlok (pl. JPEG, PNG, TIFF stb.) is módosíthatók segítségével, írásaimban azonban csak a nyers állományok feldolgozására fókuszálok.

Az Ansel weboldala: https://ansel.photos/en/

A dokumentációt itt találjuk: https://ansel.photos/en/doc/

Az Ansel fejlesztésének alapját a darktable 4.0 jelenti, annak felhasználói kézikönyvében számos olyan információ található, amely vonatkozik az Anselre is: https://docs.darktable.org/usermanual/4.0/en/

Az Ansel dokumentációja a darktable dokumentációjából ered, jelenlegi állapotában nem tartalmaz képeket, és szerepelnek benne a darktable-től való eltérések.

Az alábbiakban ismertetem az Ansel főbb eltéréseit a darktable 4.0-hoz képest, valamint a várható fejlesztési irányokat. A darktable 4.0 kézikönyvében csak azokkal a feldolgozómodulokkal érdemes foglalkozni, amelyek az Anselben nem elavultak. Az elavultakhoz úgysem férünk hozzá szerkesztés közben.

Az angol nyelvű felhasználói kézikönyveket a böngészőben magyarra fordíttathatjuk Google fordítóval, ha a Google Translate bővítményt telepítjük.

Az Ansel fejlesztésének célját néhány pontban meg lehet fogalmazni:

 • Nem célja az Anselnek darktable gyorsabbá tétele: a csővezeték kódja pontosan ugyanaz, és a darktable már rendelkezik olyan gyors folyamattal, mint amilyen a 2009-ben választott architektúra és tervezés alatt valaha is lesz. A felesleges részek eltávolítása természetesen az Ansel bizonyos részeinek gyorsabb működését eredményezik. A darktable távolabbi jövője, teljesítményének, gyorsaságának számottevő növelése az úgynevezett vkdt (vulkan-darktable) projekt elkészültén múlik, ez azonban még években mérhető. A vkdt egy munkafolyamat-eszköz a nyers fényképek feldolgozásához. Jellemzője lesz a nagyon gyors, grafikus processzoron (GPU) alapuló feldolgozás. Ehhez majd teljesen újra kell írni a darktable magját, folyamatát. Enélkül a fejlesztés nélkül a darktable sebességén nem lehet nagy mértékben javítani. A darktable magja tele van rossz, toldozgatott-foldozgatott kóddal, főleg amiatt, mert a visszafelé történő kompatibilitást meg kellett őrizni a verziók között. Javítására csak a teljes újraírás jöhetne szóba, ezt azonban csak akkor lesz érdemes megtenni, ha annak célja a vkdt alkalmazása.
 • Az Ansel minimális eszközkészletet és leegyszerűsített grafikus felhasználói felületet biztosít, nem terheli a felhasználókat rengeteg olyan felesleges lehetőséggel, amelyek nem teszik hatékonyabbá a munkát, csak nehezebben kezelhetővé, és nehezebben tanulhatóvá teszik azt.
 • Megoldja a grafikus felhasználói felület kezelésének régóta fennálló problémáját. Ezt nagyon egyszerűen és hatékonyan teszi, például ismét megjelent a menüsor a legördülő menükkel. Ez a hagyományos megoldás egyéb eszközökkel együtt jóval egyszerűbb, érthetőbb, átláthatóbb kezelést biztosít, kevesebb tanulásra van szükség.
 • Az Ansel megtartja a szerkesztési folyamatok kompatibilitását a darktable 4.0-val. Választhatunk az Ansel vagy a darktable 4.0 felhasználói felülete között, és például egy korábban darktable 4.0 vagy ez előtti verzióban feldolgozott kép szerkesztését az Anselben folytathatjuk, vagy akár fordítva is eljárhatunk.
 • Az Ansel célja a jelenleg meglévő funkciók finomítása, jobbá tétele, a legnagyobb használhatósági problémák kijavítása, majd stabilan tartása a vkdt elérhetőségéig.

A fejlesztő rövid távú célja az Ansel 4.0 verziójának közzététele, amely kompatibilis lesz a darktable 4.0 folyamataival (szerkesztőeszközeivel).

A középtávú célok a következők:

 • Az eszközcsoportok átírása valami egyszerűbbre, rögzített eszközelrendezéssel, hasonlóan, mint a darktable 3.0-ban volt.
 • Néhány opció eltávolítása a MIDI turducken kezeléséből.

A hosszútávú cél a vkdt-re történő átállás.

Mi változott az Anselben az alapul szolgáló darktable 4.0-hoz képest?

Ez a rész leginkább azoknak hasznos, akik a darktable-ról térnek át az Anselre.

Az alábbiak eltávolításra kerültek

 • A tethering nézet eltávolításra került.
 • A hisztogramon történő expozíció-kompenzáció és fekete szint állítás lehetősége. Felesleges bebonyolítás, bizonyos körülmények között hibás működés indokolja az eltávolítását.
 • Csillagokkal történő értékelés alsó eszköztár segítségével.
 • A semmire sem jó idővonal az alsó panelről.
 • A főablak szélénél lévő "nyílhegyek" eltávolításra kerültek, amelyek a szélső panelek összecsukását/kibontását tették lehetővé. Egyelőre a Ctrl+Shift+L a bal, a Ctrl+Shift+R a jobb, a Ctrl+Shift+T a felső, és a Ctrl+Shift+B az alsó panel elrejtését/megjelenítését vezérli. A későbbiekben ezek a lehetőségek a "Nézet" menübe is be fognak kerülni. A nyílhegyeket tartalmazó szegélyek eltávolítása lehetővé tette az oldalsó panelek görgetősávjának szélesítését a jobb interakció érdekében.
 • A második sötétkamra nézet ablakának lehetősége az Anselben eltávolításra került. A második sötétkamra ablak egy második monitoron jelent volna meg. A darktable elég lassú két csővezetékkel is (bélyegképek és az előnézeti kép szerkesztés közben történő frissítése), nem lehet egy harmadikkal is terhelni. A kódnak ez a része is rossz a darktable-ben.
 • Megszűnik a bélyegképeken történő információ eddigi formában történő megjelenítése. Választani lehet, hogy ne jelenjen meg információ, csak akkor jelenjen meg ha az egeret fölé vittük, vagy állandóan jelenjen meg.
 • A nem dinamikus selejtezési mód és a nagyítható világítóasztal nézet eltávolításra került. Nem igazán használták őket a felhasználók, és a kódja is borzasztó volt.
 • A felhasználói felület sötét témái (sötét megjelenése) lehetetlenné teszi a képen látható színek reális kiértékelését. Használatuk mindenhol ellenjavallt a darktable dokumentációjában, de még mindig kiválaszthatók voltak a beállításoknál.
 • Bizonyos egérgörgetéssel kapcsolatos lehetőségek és bizonyos billentyűparancsok eltávolításra kerültek, mert bizonyos körülmények között hibás működést eredményeztek.
 • A hisztogram profil megszüntetésre került. Félrevezető eredményt adhat, jobb ellenőrizni a modulok bemeneteinél, ha problémára gyanakszunk.
 • A figyelmeztető üzenetek a szerkesztőeszközökben megszűntek.
 • Sötétkamra nézetben az előnézeti kép alatt balra volt a kedvenc tárolt beállítások gomb (ikon), amely megszüntetésre került. Nem használták a felhasználók.
 • Az importálás lehetősége a fényképezőgépről megszűnt.

A beállítások ablakban történt főbb változtatások

 • A maszk gomb megjelenítésének lehetősége a modul fejlécében megszűnt, a gomb mindig látható.
 • A görgetősávok középső panelen történő megjelenítésének lehetősége átvilágító- és sötétkamra nézetben megszűnt. A görgetősávok mindig megjelennek átvilágító nézetben, és soha nem jelennek meg sötétkamra nézetben.
 • Megszűnik a sebességnek a minőség rovására történő előnyben részesítésének lehetősége, a minőség mindig előnyben részesül. Ez a középső panelen látható előnézettel összhangban lévő képet eredményez, és elkerüli a sok félreértést a felhasználók között.
 • A szerkesztőeszközök kibontásának lehetősége „engedélyezés” eseménynél, összecsukás „letiltása” esetén megszűnik. A szerkesztőeszközök összecsukott/lenyitott állapota független az engedélyezett/letiltott állapotától.
 • A kibontott szerkesztőeszközre történő görgetés lehetősége megszűnt, a kibontott szerkesztőeszközök mindig görgetést indítanak el, hogy teljesen láthatóak legyenek az ablakban.
 • Egyszerre csak egy szerkesztőeszköz megnyitásának lehetősége megszűnik. A szerkesztőeszközök soha nem lesznek automatikusan összecsukva, amikor új szerkesztőeszközt lenyitunk (kibontunk). Használhatjuk Shift+kattintást a szerkesztőeszköz fejlécén ennek a szerkesztőeszköznek a kibontásához, miközben az összes többi szerkesztőeszköz összecsukódik.
 • A szerkesztőeszköz új példányának azonnali átnevezését lehetővé tévő opciót eltávolításra került, és a felhasználók mindig felszólítást kapnak egy új példány átnevezésére közvetlenül a hozzáadása után.
 • A darktable logikátlan, és hibásnak is ítélhető működésének beállítási lehetősége a képek csillaggal történő értékelése kapcsán megszüntetésre került. Átvilágító nézetben például kijelöltünk több képet, majd megnyomtuk az "1" billentyűt azért, hogy 1 csillagosra értékeljük ezeket a képeket. A darktable azonban úgy is viselkedhetett, hogy ha már minden kép 1 csillagos volt, vagy ha véletlenül kétszer nyomtuk meg az "1" billentyűt, akkor az összes képről eltüntette a csillagozást. Az Anselnél az "1" mindig egy csillagozást jelent, a csillagozás eltávolításához a "0" billentyűt kell megnyomni.
 • Megszűnt az a beállítási lehetőség, amely lehetővé tette sötétkamra nézetben, lekicsinyített előnézeti kép esetén az aktuális feldolgozási folyamat kiszámítását, és az előnézeti képen történő megjelenítését. Az Anselban a feldolgozási folyamatok előnézeti képre történő hatása mindig csak a megfelelő előnézeti kép méretben kerülnek kiszámításra. Sok szerkesztőeszköz hatása (pl. helyi kontraszt, kontrasztkiegyenlítő, elmosás és élesítés stb.) csak 100%-ra nagyított előnézeti képen pontosak. Már az is problémát jelenthet, ha akkorára kicsinyítjük az előnézeti képet, hogy éppen elférjen a rendelkezésére álló helyen, nemhogy még annál is kisebb nagyításban nézzük például gyenge gépünk miatt. A nyers állományokat feldolgozó programokhoz megfelelően erős hardverre van szükség.
 • Eltávolításra került az a lehetőség, hogy a bélyegképre történő egyetlen kattintással meg lehessen nyitni a képet sötétkamra nézetben történő szerkesztésre. Ez már csak dupla kattintással lehetséges.

Elavult modulok

Már nem lehet választani a látvány vonatkozású és a képernyő vonatkozású feldolgozási munkafolyamatok között, a látvány vonatkozású munkafolyamat az egyetlen és alapértelmezett. A kromatikus adaptációs munkafolyamatok tekintetében sem lehet választani (elavult vagy modern), mindig a modern munkafolyamat szerint kell eljárni.

Az Anselben már nem kell azzal foglalkozni, hogy mely szerkesztőeszközöket használhatjuk látvány vonatkozású munkafolyamatok esetén, és mely szerkesztőeszközöket nem, mert csak azok a modulok láthatók a felhasználói felületen, amelyeket használhatunk.

A modulok elavultsága csak azt jelenti, hogy nem jelennek meg a felhasználói felületen, azonban a korábbi darktable verziókkal történő kompatibilitás érdekében tartalmazza ezeket az Ansel, de új szerkesztésekhez már nem használhatók.

Az alábbi Lab színteret használó modulok elavultak. A listán a kettőspont után láthatjuk a helyettesítő modulokat is.

 • Bloom (virágzás): Diffúzió vagy élesítés
 • Raw chromatic aberrations (nyers kromatikus aberráció): Kromatikus aberráció
 • Contrast, lightness, saturation (kontraszt, világosság, telítettség): Filmes rgb és Színegyensúly RGB
 • Colorize (színezés): Színegyensúly RGB
 • Color contrast (színkontraszt): Színegyensúly RGB
 • Color correction (színkorrekció): Színegyensúly RGB
 • Color mapping (színleképezés): Színkalibráció
 • Color reconstruction (színrekonstrukció): Filmes rgb rekonstruálás lap
 • High-pass (felüláteresztő): Diffúzió vagy élesítés, különféle homálymentesítő tárolt beállítások
 • Levels (szintek): Filmes rgb, fehér és fekete relatív expozíciója beállítás
 • Low light (gyenge megvilágítás): Színegyensúly RGB
 • Low-pass (aluláteresztő): Elmosás
 • Monochrome (monokróm): Színkalibráció (szürke lap), különféle filmemulációs tárolt beállítások
 • Raw denoise (nyers zajcsökkentés): Zajszűrés (profilozott)
 • Shadows and highlights (árnyékok és csúcsfények): Tónus equalizer és Lokális kontraszt
 • Sharpen (élesítés): Diffúzió vagy élesítés, különféle homálymentesítő tárolt beállítások
 • Soften (lágyítás): Diffúzió vagy élesítés, bloom hatás tárolt beállítás
 • Split-toning (osztott tónusú): Színegyensúly RGB
 • Tone curve (tónusgörbe): Tónus equalizer, Filmes rgb, Színegyensúly RGB
 • Velvia: Színegyensúly RGB

A képernyő vonatkozású RGB modulok is elavultak lettek:

 • Base curve (alapgörbe): Filmic rgb
 • RGB levels (RGB szintek): Filmes rgb, fehér és fekete relatív expozíciója beállítás

A Kimeneti színprofil modul ugyan látható jobb oldalon a feldolgozó moduloknál, azonban ott semmit sem lehet beállítani. Kimeneti színprofilt természetesen továbbra is használ a rendszer, mégpedig két helyen: bélyegképek és előnézetek esetén, illetve az Exportálás modulban. A bélyegképek és előnézetek által használt kimeneti színprofilt a beállításokban állíthatjuk be. Az exportálás modulban az exportáláshoz használt kimeneti színprofilt kiválaszthatjuk egy listából. Az alapértelmezett beállítás a "same as original" (ugyanaz, mint az eredeti), amely a beágyazott színprofilt alkalmazza, ha van ilyen, egyébként az sRGB-t, főleg nyers fájlok esetén.

Egyéb változások

A jobb és bal oldali panelen az egérrel történő görgetés a panel tartalmát görgeti. Ezzel megszűnik a szerkesztőeszközöknél a csúszkák véletlen elállításának lehetősége. Görgetéssel a csúszka értéke csak akkor változtatható, ha előtte rákattintottunk, vagy rá vonatkozó gyorsbillentyűt alkalmaztunk.

Az egérmutató bélyegképek fölé állításával véletlenül nem lehet előidézni adatok megváltoztatásával járó műveleteket, csak biztonságos, adatok olvasásával járó műveletek lehetségesek.

Azok a modulok, amelyek tartalmuk frissítésével reagáltak az egérmutató bélyegkép fölé helyezésére, most már csak kattintásra vagy billentyűleütésre reagálnak.

Az előzmények „összes másolása” mostantól a fehéregyensúlyt is a vágólapra másolja.

A bélyegképek interakciója szinkronba lett hozva az átvilágító nézettel (ugyanazokat a műveleteket kell használni mindkét helyen).

MIDI bemeneti eszköz esetében változtatás történt a gyorsbillentyűkkel kapcsolatban.

A kevésbé használt Térkép, Nyomtatás, Diavetítés nézet alapértelmezés szerint le van tiltva, de a Beállítások > Egyéb nézetek menüpontban újra engedélyezhetők. Csak akkor és addig engedélyezzük ezeket, amikor szükségünk van rá.

A modulnevek, gombok és szakaszcímkék nevei nagy kezdőbetűvel jelennek meg.

Az exportálás modul eltávolításra került a sötétkamra nézetből. Ez megakadályozza, hogy egyszerre 3 csővezeték jöhessen létre, amely esetleg összeomláshoz vezethet. Az átvilágító nézetben az exportálás a bal oldali panelre került.

A címkézés modul szintén eltávolításra került a sötétkamra nézetből, és az átvilágító nézet jobb oldali paneljén találjuk szöveges címkék szerkesztése néven.

Minden olyan modul funkciói, amelyek csak nyomógombokat tartalmaztak, a menübe kerültek. Ilyen modul még a kiválasztott képeken végrehajtandó műveletek (act on selection) modul is, amelynek gombjai a későbbiekben szintén a menüben jelennek meg.

Néhány modul átnevezésre került, erről egyelőre nem sokat tudok írni, mert a felhasználói felület magyar fordítása még rendkívül hiányos.

Az expozíció modulban az expozíció csúszka alapértelmezett beállítása +0,5-ről +0,7 fényértékre változott.

A Filmes rgb modul kinézet lapján a kontraszt alapértelmezett értéke 1-re, a szélességé 0,01-re van állítva (amely gyakorlatilag letiltja). Az opciók lapon a Kontraszt a csúcsfényeken, illetve árnyékokon esetében "kemény" van kiválasztva.

A Színegyensúly RGB modul most már alapértelmezésben engedélyezve van alap színesség tárolt beállítással, amely a fényképezőgép által készített képhez hasonlóbb előnézeti képet eredményez.

A lencsekorrekció modul alapértelmezésként engedélyezve van.

A zajmoduláció modul alapértelmezésként engedélyezve van. Ez problémát nem okoz, azonban a kis bitmélységű (pl. JPEG) kimeneti képeket megmenti a poszterizációtól.

A program fejlesztése folyamatos, tehát a fentiek az idő haladtával egyre inkább nem lesznek igazak, vagy esetleg bővülnek.

Jelenleg a fejlesztés még az elején tart, a programnak még verziószáma sincs. Komolyabb munkához célszerű megvárni legalább a 0.1 verzió megjelenését, hogy a jó működés és a stabilitás biztosítva legyen. A megjelenésének időpontja azonban nem ismert. Addig csak fejlesztési verziókat próbálhatunk ki.