2023.05.03

RawTherapee - 2. rész

Az oldalon látható nyers fájlok forrása (innen tölthetők le): https://www.signatureedits.com/free-raw-photos/

Az állományböngésző

Ebben a részben röviden az állományböngésző nézettel foglalkozunk. Úgy képzeljük el, mintha diáinkat egy világító asztallapra helyeznénk abból a célból, hogy azokat megtekintsük, minősítsük, csoportosítsuk, a rossz képeket selejtezzük. Például képeinket csillagozás segítségével minősíthetjük, színjelzők segítségével csoportosíthatjuk. Itt választhatjuk ki azt is, hogy mely kép nyers állományát szeretnénk feldolgozni.

A RawTherapee roncsolásmentes eljárással dolgozza fel a képeket. A RawTherapee (az alapértelmezett beállításaival) nem módosít semmit, hanem csak a feldolgozás lépéseit, paramétereit tárolja el. Az eltárolt lépések, paraméterek alkalmazásával hozza létre azonnali mentéskor, vagy a feldolgozási sor feldolgozásának indítása után a JPEG, TIFF, vagy PNG képet, amelyet alapértelmezés szerint a nyers fájlt tartalmazó mappán belül egy "converted" nevű almappába ment. Amennyiben az almappa már tartalmaz egy korábbi feldolgozás során keletkezett ugyanolyan nevű képet, akkor azt nem írja felül, hanem alapértelmezés szerint a fájlnevet megtoldja a "-1", "-2" stb. utótaggal (amelyik következik). Például ha volt már IMG_0322.jpg kép, akkor az új változat IMG_0322-1.jpg lesz. Az alapértelmezett beállítások megváltoztatásával azonban elérhetjük, hogy egy korábban létrehozott képfájlt felülírhassunk. Erre figyeljünk.

A feldolgozás lépéseit, azok paramétereit a RawTherapee úgynevezett kísérőfájlokban tárolja, amelyeknek .pp3 a kiterjesztése, és amelyeket a RawTherapee a feldolgozott (kiindulási) fájl mellé ment. A .pp3 kiterjesztésű kísérőfájlban tárolt feldolgozási lépések, paraméterek gyűjteményét más néven a kép feldolgozási profiljának nevezzük. Arra is van lehetőség, hogy a RawTherapee minden egyes eredményül kapott képfájl mellé is elmentse a hozzá tartozó kísérőfájlt, így minden feldolgozási változatunkhoz lesz kísérőfájlunk is. A kísérőfájloknak az a jelentősége, hogy az abban tárolt szerkesztési lépéseket (a feldolgozási profilt) hajtja végre a RawTherapee a képfájl előállítása során, vagy ha ismét megnyitunk egy korábban már szerkesztett nyers fájlt szerkesztésre, akkor automatikusan végrehajtja a kísérőfájlban lévő szerkesztési lépéseket, és az utolsó szerkesztési állapotból folytathatjuk a kép feldolgozását. A kísérőfájlok nagyon fontosak, ha azokat elveszítjük, akkor elveszítjük azokat a szerkesztési lépéseinket, beállított szerkesztési paramétereinket is, amelyek a nekünk tetsző képváltozat létrehozásához vezettek. Lényegében a belefektetett munkánkat veszítjük el. A kísérőfájl angol neve "sidecar", a Google fordító hajlamos ezt az elnevezést meghagyni, vagy "oldalkocsi" fájlnak, vagy "oldalsó" fájlnak fordítani a felhasználói kézikönyvben.

Nézzük meg az alábbi ábrán az állományböngésző nézet felhasználói felületét:


A RawTherapee állományböngésző nézete


A zárójelben látható számok mindig az ábrán látható sorszámozásra utalnak. A RawTherapee felhasználói felülete több panelre tagozódik. A bal (4) és jobb (14) oldali panel szélessége a belső oldaluk húzásával megváltoztatható.

A RawTherapee nézeteit a bal szélső függőleges panelen látható (1, 2, 3) fülekre kattintva válthatjuk. Ugyanezen a panelen alul láthatjuk a teljes képernyős mód (19), és a beállítások (20) ikonját.

A mellette lévő szélesebb, bal oldali panel maga az állományböngésző. A RawTherapee segítségével böngészhetjük számítógépünk fájlrendszerét, és bármely mappa (könyvtár) tartalmát, azaz a benne lévő nyers fájlokat, illetve képfájlokat megjeleníthetjük a középső nagy panelen (22) bélyegképek formájában. Felül a helyek (4) közül választhatunk, míg alatta (21) a mappák faszerkezetét láthatjuk. Ha egy mappára duplán kattintunk, annak tartalma jelenik meg a középső panelen. De csak közvetlenül az abban a mappában lévő fájlok, az almappák tartalma nem. Középen a felső keskeny panelen (5) annak a mappának az útvonalát láthatjuk, amelynek bélyegképei a középső nagy panelen láthatók, valamint jobbra itt láthatjuk a keresőmezőt is, amelybe egy fájl nevét, vagy nevének részletét kell beírni a kereséshez. Ezek az elemek és panelek szolgálnak a fájlok és mappák közötti navigálásra.

A keresőmezőt tartalmazó panel alatt láthatjuk az eszköztár panelt. A (6) ikonra kattintva a bal, a (13)-ra kattintva a jobb oldali panelt elrejthetjük. Az összes szűrőfeltételt kikapcsolhatjuk (7). Megjelenő képeinket szűrhetjük csillagozás és színcímkék szerint (8). A csillagozásnak és a színcímkéknek képeink minősítése (csillagozással) és csoportosítása (színcímkék) szempontjából van jelentősége. Szűrhetünk a még nem szerkesztett, vagy a már szerkesztett képekre, illetve a korábban vagy mostanában mentett képekre (12). Megnézhetjük a kuka tartalmát (9). Kikapcsolhatjuk a képinformációk megjelenítését (10) (expozíciós adatok, a kép készítésének ideje, a fájl neve). Itt találjuk a kéz ikont és a gyors képműveletek (vágás, vízszintes és függőleges vonal kijelölése, elforgatások, tükrözések) ikonjait (11).

Ha a képernyő felbontása túl alacsony ahhoz, hogy elférjen a teljes eszköztár, akkor vigyük az egérmutatót az eszköztár fölé, és az egér görgőjével az eszköztár tartalma jobbra-balra mozgatható.

A RawTherapee az operációs rendszer kukájától teljesen független, saját kukát használ. Ebbe elhelyezhetünk képeket, megjeleníthetjük a kuka tartalmát, kivehetünk képeket a kukából, és a kukában lévő képeket véglegesen törölhetjük.

A nagy középső panel jobb oldalánál egy keskeny függőleges panelt láthatunk, amelyen lévő "fülek" segítségével válthatjuk a mellette lévő jobb oldali panelen (14) látható modult, amely által változik a jobb oldali panel funkciója is. Itt szűrők, inspect (vizsgálat), feldolgozás, exportálás füleket találunk. Ezek közül a szűrők és a vizsgálat a legfontosabbak. A kötegelt feldolgozás funkciója más módon egyszerűen helyettesíthető, és az itt lévő exportálással rossz minőségű képeket kapunk. Szerintem ezek felesleges funkciók.

A szűrőkre (15) kattintva a szűrőfeltételek jelennek meg a jobb oldali panelen (14). A fenti ábrán ezt láthatjuk. Szűrhetünk a metaadatok, a fényképezőgép típusa, az objektív típusa, és az állománytípus szerint.

Az inspect (vizsgálat) fülre kattintva a jobb oldali panelen a bélyegképen az egérmutatónál lévő képrészlet lesz látható 100%-os nagyításban. Ha nyers fájlra mutatunk az egérrel, akkor az abba beágyazott teljes felbontású JPEG képet láthatjuk, ha nem nyers fájlra mutatunk, akkor magát a képet. Ez a képek ellenőrzéséhez, minősítéséhez, selejtezéséhez nyújt segítséget.


A RawTherapee vizsgálat modulja


A jobb oldali panelt szélesebbre állíthatjuk a belső oldalának húzásával, és akkor nagyobb területen vizsgálhatjuk a képet. Ez látható az alábbi ábrán.


A RawTherapee nagyobb vizsgálati területtel


Még ennél is nagyobb területet kaphatunk, ha a bal oldali panelt is elrejtjük. A probléma az, hogy a RawTherapee nem külön-külön tartja nyilván a jobb oldalon található nézetek, például a szűrők és a vizsgálat beállításait, ezért ha visszatérünk a szűrők nézetbe, akkor is ugyanolyan széles lesz a jobb oldali panel, mint amilyenre a vizsgálat során állítottuk.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy az egérmutatónál lévő nyers fájl bélyegképe az utolsó szerkesztési állapotot tükrözi (naplementeszerű égbolt), míg a jobb oldali panelen a nagyított kép nem ezt, hanem a nyers fájlba beágyazott JPEG kép részletét mutatja.


A RawTherapee vizsgálat modulja


Amikor megnyitunk egy mappát, amelyet még nem nyitottunk meg RawTherapee-ban, a RawTherapee a központi panelre bélyegképeket generál a mappában lévő fényképekről. A nyers fájlból a beágyazott JPEG-kép alapján hozza létre, képfájl esetén magából a képből készíti a bélyegképet. Ez eltarthat egy ideig több száz fényképet tartalmazó mappákban. Később, amikor egy korábban már megnyitott mappába lépünk, a RawTherapee a gyorsítótárból olvassa be a bélyegképeket, ha vannak, amely már sokkal gyorsabban megtörténik.

Az egyes nyers fájlokba beágyazott JPEG képek megegyeznek a fényképezőgép által készített JPEG képekkel, amelyeket JPEG módban (vagy „RAW+JPEG” módban) készítenénk. Ez a JPEG kép nem jellemző a kép tényleges nyers adataira, mert a fényképezőgép a nyers adatok feldolgozásával állítja elő a JPEG képet, amely beágyazásra kerül a nyers fájlba.

A kép szerkesztésének megkezdése után a kép állományböngésző nézetben látható bélyegképe a szerkesztő nézet előnézeti képén láthatóra cserélődik, és minden változtatás megjelenik a bélyegképen.

A bélyegképek méretét nem érdemes megváltoztatni, mert túl nagy bélyegképek fogyasztják a memóriát.

Ha egy bélyegképre jobb gombbal kattintunk, akkor egy helyi menü jelenik meg.A menüből gyorsan és egyszerűen érhetjük el a fontosabb műveleteket, így például a csillagokkal és a színcímkékkel történő minősítést és csoportosítást, az állományműveleteket (fájlműveleteket), a feldolgozással kapcsolatos profilműveleteket, a referencia feketekép műveleteket, és a peremsötétedés korrigálására készített "flat field" (egyenletes képmező) képekkel kapcsolatos műveleteket.

A RawTherapee lehetővé teszi egy feldolgozási profil (eszközbeállítások gyűjteménye) vágólapra másolását, és részleges vagy teljes beillesztését tetszőleges számú képre.

Tételezzük fel, hogy fényképsorozatot készítettünk – például stúdiófelvételeket, esküvői portrékat vagy fókuszeltolásos makrófotókat. Az egyes sorozatok képei nagyon hasonlóak lesznek egymáshoz, valószínűleg ugyanazzal az objektívvel, ISO értékkel, fehéregyensúllyal készültek, és a felvételek ugyanarra a célra, ugyanarra a felhasználásra készültek. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg mindegyikhez ugyanazokra a feldolgozási beállításokra lesz szükség – ugyanazt a zajcsökkentést, ugyanazt az élesítést stb. kell rajtuk végrehajtani.

Úgy járunk el, hogy megnyitunk egy képet a sorozatból szerkesztő nézetben, és végrehajtjuk rajta a szükséges műveleteket. Ezután alkalmazzuk ennek a képnek a feldolgozási profilját a sorozat összes többi képére. Ehhez állományböngésző nézetbe lépünk, jobb gombbal kattintunk a feldolgozott kép bélyegképére, és kiválasztjuk a helyi menüből a Profilműveletek > Feldolgozási paraméterek másolása menüpontot. Ezzel a vágólapra másoltuk a szerkesztett kép feldolgozási profilját. Ezután kijelöljük azokat a képeket, amelyekre alkalmazni szeretnénk ezt a profilt. Kattintsunk jobb gombbal valamelyik kijelölt képre, és a helyi menüből válasszuk a Profilműveletek > Feldolgozási paraméterek beillesztése lehetőséget. Ezzel mindegyik kijelölt képhez ugyanazt a feldolgozási profilt (ugyanazokat a feldolgozóeszköz lépéseket, beállításokat) rendeltük hozzá.


A Profilműveletek menü


A RawTherapee azt is lehetővé teszi, hogy a vágólapra másolt feldolgozási profilnak csak egy részét alkalmazzuk a kijelölt képeken, és ne az összeset. Például csak az átméretezés eszközt szeretnénk alkalmazni a kijelölt képeken, hogy mindegyiket ugyanakkorára méretezze át a feldolgozás során a RawTherapee. Ennek elérésére a Profilműveletek > Feldolgozási paraméterek beillesztése helyett a Profilműveletek > Részleges beillesztés opciót kell alkalmaznunk. Ekkor választhatunk, hogy mely paraméterek beillesztése történjen meg.


A bélyegképeknél látható lehetőségek


A bélyegképeknél látható ikonokat és információkat láthatjuk a fenti ábrán. Sok magyarázatot nem igényel. A feldolgozott kép azt jelenti, hogy tartozik hozzá kísérőfájl. A mentett kép azt jelenti, hogy a feldolgozás után a módosított kép mentése (például a kötegelt feldolgozási soron keresztül) megtörtént, és létrejött a JPEG (vagy más formátumú) képfájl. A színcímkék kezelése ikonra kattintva egy kis ablak jelenik meg, ennek segítségével kezelhetjük a színcímkéket.


Színcímkék kezelése


A selejtnek nyilvánított képeket vagy a bélyegképüknél látható kuka ikonnal, vagy több kijelölt kép esetén egyikükre jobb gombbal kattintva, és a helyi menüből az Állományműveletek > Kukába dobás menüpontot választva helyezhetjük a kukába.


Visszaállítás a kukából


Ha egy képet a kukába helyeztünk, akkor megváltozik a bélyegkép jobb felső sarkánál lévő kuka ikon, és rákattintva kivehetjük képünket a kukából, helyreállítva a kukába helyezés előtti állapotot.

A kuka tartalmát a fentebb ismertetett módon megtekinthetjük.

A kuka tartalma


Ha a kuka tartalmát nézzük, akkor megjelenik egy új ikon a bélyegképek mellett a bal oldalon, amelyre kattintva az összes kukába helyezett képet törölhetjük a merevlemezről.

Az alapértelmezett nézethez történő visszatéréshez az összes szűrőfeltétel kikapcsolása gombra kell kattintani.

A képeket a merevlemezről a kuka használata nélkül is törölhetjük. Kattintsunk jobb gombbal egy képre vagy az egyik kijelölt képre (több kép kijelölése esetén), és válasszuk a helyi menüből az "Állományműveletek > Delete permanently" (végleges törlés) vagy a "Delete permanently, including queue-processed version" (végleges törlés, beleértve a kötegelt feldolgozási sorban történt feldolgozás által keletkezett képfájlokat is) lehetőséget. Mindkét lehetőség véglegesen törli a merevlemezről a kiválasztott fényképet és azok kísérő fájlját, de az utóbbi lehetőséget választva törlődik a feldolgozás eredményeképpen kapott képfájl is, amelyet a kötegelt feldolgozási sorból mentettünk az ott megadott "Sablon használata" mező által meghatározott helyre.