TARTALOMJEGYZÉK
Címlap
1. Bevezetés
2. A kompozíció alapjai
2.1. Sablonos képek elkerülése
2.2. Alakzatok észlelése
2.3. Fontos képelemek
2.4. Tekintetünk vándorlása a képen
2.5 A kép oldalaránya
2.6. Álló vagy fekvő tájolás
2.7. A mélység és méret érzékeltetése
2.8. Nézőpont
2.9. Egyszerűség, letisztultság
2.10. Harmadolás, aranymetszés, arany spirál, arany háromszög
2.10.1. Harmadolás
2.10.2. Aranymetszés (aranyarány)
2.10.3. Arany spirál, arany háromszög
2.11. Középre komponálás, szélre komponálás
2.12. Kivágás
2.13. Keretezés
2.14. A tér klasszikus felosztása
2.15. Háromszögek, négyszögek, körök
2.16. Vízszintes vonalak
2.17. A horizont helye
2.18. Függőleges vonalak
2.19. Átlós vonalak
2.20. Statikus és dinamikus kompozíció
2.21. Görbék
2.22. Vezető vonalak
2.23. Tekintetek vonala
2.24. Mintázat, ritmus
2.25. Textúrák
2.26. A képmező kitöltése
2.27. Negatív tér, pozitív tér
2.27.1. Negatív tér
2.27.2. Pozitív tér
2.28. Kontrasztok
2.29. Színek
2.29.1. Alapok
2.29.2. A színkör
2.29.3. A színek hatása
2.29.4. Színkontrasztok
Komplementer kontraszt
Hideg-meleg kontraszt
Minőségi kontraszt
Mennyiségi egyensúly, mennyiségi kontraszt
2.29.5. Színharmóniák
Azonos szín árnyalatai
Hasonló (analóg) színek
Színhármasok
Színnégyesek
2.29.6 Színek redukciója
2.30. Figura-Háttér elválasztás
2.30.1. Fizikai elszigeteltség
Nézőpont
Ismétlődés megtörése
Tér
2.30.2. Szelektív élesség
2.30.3. Kontraszt
Színkontraszt
Tónuskontraszt
Szelektív többletfény
Peremfény
Sziluett
2.31 Vizuális súly
2.31.1 Világos és sötét tónusok
2.31.2 Szem, arc, kezek, emberi alak
2.31.3 Állatok
2.31.4 Cukiság, erotika, halál, erőszak, feliratok
2.31.5 Méret
2.31.6 Éles, vagy könnyen azonosítható képelemek
2.31.7 Kontraszt
2.31.8 Szín
2.32 Egyensúly
2.32.1 Szimmetrikus egyensúly
2.32.2 Aszimmetrikus egyensúly
2.32.3 Fogalmi egyensúly
2.32.4 Álló tájolás egyensúlya
2.33 Az egyensúly hiánya
2.34 Zárt és nyitott kompozíció
2.35 Összhang, egységesség
2.36 Érzelmek a képen
2.37 Első lépések
2.38 Mit ellenőrizzünk, mielőtt lenyomjuk a gombot?
3. Utószó
Oldal tetejére
Főoldal